dimecres, 29 de setembre del 2010

LLENGÜES ROMÀNIQUES

Les llengües romanços deriven del llatí vulgar de l'Imperi Romà, el qual diferia del llatí cult o literari dels textos clàssics. A mesura que els exèrcits de Roma ampliaven les fronteres de l'Imperi, el llatí anava sent introduït com llengua de l'administració. El llatí parlat que era uniforme al principi, ja començava a donar mostres de diferenciació respecte al llatí de la literatura clàssica. AL produir-se l'ensulsiada de l'Imperi i la desaparició de l'administració romana, el llatí de cada regió va començar a evolucionar segons criteris propis. Sumat a això la gran distància que separava unes regions d'unes altres i les influències d'altres llengües locals, tot això va ocasionar en conseqüència el naixement de les llengües romanços.Quan entres en aquest link observaràs diferents mapes de les llengües romàniques.
Us he enganxat en els documents un arxiu amb préstecs lèxics.

dimecres, 22 de setembre del 2010

BIG FISH


Durant aquests dies a primer de 1BAT estem veient la pel·lícula BIG FISC de Tim Burton. Vos pose l'enllaç perquè pugueu tenir-ne una sinopsi.

dimarts, 21 de setembre del 2010

QUART DIA DE CLASSE

Avui he enganxat els materials de 1 de BAT de Literatura, són uns apunts perquè pugueu fer-vos una idea del que farem al llarg del curs, cal que els amplieu amb les adreces que vaig dir a classe els primers dies. Els apunts els trobareu en l'apartat corresponent de documents. A més, he afegit el blog d'un bon amic que està molt preocupat per temes d'ecologia, si vols o t'interessa pots entrar. També podeu entrar en l'apartat de les etiquetes en Literatura i escoltar un dels grans cantautors del país, Ovidi Montllor, recitar la poesia dels Amants d'un dels millors poetes valencians, Vicent Andrés Estellés.

diumenge, 19 de setembre del 2010

BENVINGUTS





Ja portem dos dies de classe, el curs ha començat. Espere que aquest siga profitós i que aprenguem més coses que ens ajuden, sobretot més endavant. Cal començar amb ganes i ànim, jo crec que és la millor recepta, si comencem sense ganes ni ànim poc a poc anirem perden les forces i açò es convertirà en un infern. Perquè t'animes un poc, Benvingut al paradís, com diuen els d'Obrim pas. En altres instituts també la recomanen.

dilluns, 13 de setembre del 2010

Falten dos dies per començar

Avui mentre prepare els materials per als propers dies, per a la tutoria i per als diferents grups d'enguany, he rebut un correu de l'amiga Alícia. És un correu sobre un programa que ha fet TV3 sobre Raimon al seu poble Xàtiva. M n'he alegrat molt perquè s'haja fet un programa a Raimon, però també no he pogut deixar de pensar per què la televisions del valencians no el fa, és més el té censurat. Pense que no és possible que passen aquestes coses en el s. XXI, de moment, però, les circumstàncies no ho desmenteixen. En fi mireu-lo i passeu una bona estona.

divendres, 10 de setembre del 2010



Mira a veure si aguantes aquesta, a mi m'encanta

L'últim cap de setmana o el primer de...

Ja queda menys, avui comença el darrer cap de setmana, cal aprofitar-lo i fer-nos-en l'ànim. De totes les maneres comencem, no ho pensem massa i endavant. Escoltem un poc de música perquè ens ajude a afrontar el nou repte, cada curs és un de nou, noves vivències, noves coneixences, moments feliços i d'altres no tant. Escolta Coldplay, una que portarà a molta gent bons records, a mi m'agrada.

dijous, 9 de setembre del 2010

Imagine és una cançó del beatle John Lennon. És una de les que més m'agraden perquè convida a somniar en un món diferent, tal vegada impossible, però somiar és lliure i a més no suposa cap despesa. He buscat una traducció perquè es puga entendre millor, espere que la disfrutes.

En record a dos grans d'aquest país



Ahir dimecres, Alícia m'ajudà a fer algunes coses en el Blog, enganxar vídeos, afegir imatges i algunes coses més, vull donar-li les gràcies. Avui, dijous, i a manera de prova vull fer un homenatge a dos grans d'aquest país, Vicent Andrés Estellés i Ovidi Montllor. Dos grans cadascú en la seua parcel·la de la creació artística. Estellés, un dels millors poetes contemporanis i l'Ovidi, un dels millors artistes, cantant, actor, a mi m'agrada molt quan recita la poesia. Una llàstima que aquest país no els reconega i el que és pitjor dubte que ho faça aviat.